top of page

terug in de tijd

Eindhoven een stad met vele hoogtepunten, innovaties en veranderd het stadsbeeld regelmatig, zijn we tegen racisme en voor de unieke mens.

Kijk je mee we stappen nu in onze Polygoon tijdmachine en gaan vliegensvlug van toen naar nu..

1956 :

Opening nieuw station (10 augustus) Dies Natalis Technische Hogeschool (25 juni) Eerste paal Technische Hogeschool (14 oktober) Premie¨re Zuidelijk Toneel (14 september) Bevrijdingsfeest (18 september) Nieuwe Sabena-helikopter (22 oktober) Straaljagerramp (22 september) Eerste heipaal stationspostkantoor (24 oktober) Sint-Nicolaas intocht Woningbouw

1962:

Opening PIT door Prins Bernard (24 januari) Opening Grand Hotel de Cocagne (1 juni) Opening GGD-gebouw (17 december) Restauratie Genneper Watermolen Onthulling gedenksteen piloot Louis Buelens (14 februari) Sint-Nicolaas in Mythylschool (30 november) Koninginnendag (30 april) Carnavaloptocht (3 maart) Blijvend applaus (10 oktober) stadsgewest: raadsvergadering (9 februari) bespreking op Eindhovense Golf behandeling begroting (19 december) luchtopnamen Reis burgemeester naar de Verenigde Staten (augustus-september) Bijbelactie (april) Volkskerstzang (22 december)

1963 :

flitsen uit het journaal titels optreden cabaret "De Muze-kanten" Bezoek H.M. de Koningin (26 september 1963) Open dag Vliegbasis Eindhoven (7 juni)

Opening gebouwen van de T.H. (19 september) Begrafenis professor Jonkers (16 juli) Jubilea textielonderwijs in Eindhoven (1 april) Jeugdfilmfestival in Cocagne (4 januari)

Strenge winter Opening viadukt Beukenlaan (3 juli) De nieuwe E3 weg Afbraak, nieuwbouw en stadsuitbreiding Ingebruiksstelling rioolwaterzuivering (25 november)

Bouwfeest stadsschouwburg (14 september) Eerste spade woningbouw in Woensel (31 december) Eerste steen nieuw gemeentehuis in Son (31 december) Installatie recreatieraad (10 mei) Brabantse Dag in Heeze (1 september) Afscheid burgemeester van Heeze (1 november) Jubileum van burgemeester van Oirschot (11 mei) Uitreiking Nieuw Guinea kruizen (31 augustus) Aanmoediging voor jonge kunstenaars (6 december) Waardering voor jonge redder Zomerse drukte in de "Ijzeren man" Speelweide aan de St. Bonifacitiuslaam

Opening watersporthaven (21 september) Winterse taferelen (haven Eindhovense Kanaal en schaatswedstrijd) Jeugdactiviteit: skelterwedstrijden; kindercarnaval; kindermodeshow; feest Catharinettes en Gymnasiasten; ontgroening TH-studenten; kleuterverzorging bij Wit-Gele Kruis; judo en schoolvoetbaltournooi.

1971 :

Sluiting Anthoniuskerk Fellenoord en Steentjeskerk Philipsdorp -- Bezoek Filmregiseur Victorio de Sica aan jeugd filmfestival -- Nieuw treinstation halte Beukenlaan -- Opening door burgemeester Witte van nieuwe Sabena kantoor aan Stationsplein -- Hoogste punt nieuwe Binnenziekenhuis -- De drie bollen van de nieuwe watertoren de hoogte in gehesen -- Officiele opening manege aan de Roostenlaan en opening van de ponymanege -- Wereldkampioenschappen IJshockey kwalificatiegroep 2 -- Koninginnedag met boekenmarkt waar Toon Kortooms zijn boeken signeerde - 100 jarig bestaan van Mannenkoor La Bonne Esperance met zang op het Stadhuisplein -- Violiste Emmy Verhey eerste winnares Tromp muziekconcours voor Benelux -- Afscheid wethouder van Stuyvenberg wegens benoeming staatsecretaris van Binnenlandse Zaken -- Brand bij Philips Beeldbuizen op Strijp, de eerste Christelijke MAVO aan de Beemdstraat, de Karel I Sigarenfabrieken en hotel 't Silveren Seepaerd.

1974 :

Nieuwbouw en stadsuitbreiding Boomfeestdag (27 maart) Wonderland (8 juli tot en met 2 augustus) Herdenking dr. A.F. Philips (14 maart) Schaakmarkt (31 augustus) Demonstratie-optocht Proloog (27 april) Verkiezing gemeenteraad (29 mei) Installatie gemeenteraad (3 september) Afscheid wethouders (13 september) Opening E.V.O.-studio (7 september) Bekerfinale en huldiging P.S.V. (1 en 3 mei) 18 September-festival.

1977:

Strenge winter, IJsspeedway, Alarmnummer 0011, Brabantse hulde aan Koningin, Kunstmarkt, Begrafenis Huub van Doorne, Restauratie St. Catharinakerk, Spreiding woonwagenlocaties, Afscheid burgemeester Van der Lee, Installatie burgemeester Borrie, Actie voor Omroep Brabant, Kanaalzwemmer, Hollywood Rodeo, Fietscross, Vliegfestijn, Jazzdag, Bezoek Airborneveteranen, Bloemencorso in Valkenswaard, Nieuw revalidatiecentrum, Banenmarkt Luciferfabriek, Russisch Staatscircus Nieuw in Woensel en in stadscentrum.

1981 :

Afbraak De Haes Holland, Sluiting Schellens en Marto, Sluiting Philips Morris, Kraakaktie, Carnaval, Branden in wijkgebouw en twee scholen, Oud en nieuw politiebureau, Opening nieuwe parkeergarage, Opening Steenkist, Eerste heipaal nieuw slachthuis, Nieuwe gebouwen (sporthal, comibad en ijsbaan), Markt op De markt, Pinksterfeest zigeuners, Imitator Elvis Presley, Concours Hippique, Verregend bevrijdingsvuur, Kampioenschap rolhockey, Rally cross Vijfde lustrum technische Hogeschool, Vredesmars en de Tentoonstelling van Ton Smits.

1984:

Taptoe Eindhoven, Start nieuwbouw zwembadencomplex "De Tongelreep", Waterfiets in produktie, DAF museum in Enschede, Kwart miljoenste DAF Truck, Rally Parijs - Dakar ook vanuit Eindhoven, Concert Carnavalesk, Derby van Eindhoven, Satelliet-tv op stedelijk kabelnet, Eerste televisie-uitzending lokale omroep, Micro-elektronica in Eindhoven, Bedrijvencentrum NV REDE in Valkenswaard, IC-atelier aan de Technische Hogeschool Eindhoven, Philips bouwt laboratorium voor de superchip, Honderdmiljoenste televisietoestel loopt van de band, Casino rage, Renovatie oud raadhuis, Vrije busbaan, Bibliotheek verhuist Woningbouw in Limbeekproject, Nieuwbouw in het Tramstraatkwartier, Tramrails uit het bodemarchief, Van Gogh-jaar in Nuenen, Opening van het Ton Smits Huis, Twee ereburgers overleden, Brand bij drukkerij Vrijdag, Animali, Haarknipkunst, Koninginnedag 1984, Rode Kruis afdeling 75 jaar, Veertig jaar bevrijding, Tentoonstelling in Steentjeskerk, Lichtjesroute herleeft en de Opening van Eindhoven Airport.

1988 :

Start van innovatiecentrum, Nieuwe burgemeester geinstalleerd, Architekt Walter Brune presenteert Heuvelpromenade, Internationaal Jeux de Boules spektakel, Golfbaan De Tongelreep geopend, PSV speelt om Europacup I, EK kampioenen op Eindhoven Airport Burgemeester Van Kemenade opent nieuwbouw Grote Beek, Prinses Juliana opent nieuwbouw instituur St. Marie in Blixembosch, Leefgemeenschap Eckartdal 50 jaar, Bedrijfsarchief Philips verhuisd, Onderwijs in eigen taal en cultuur, Van der Putt lyceum herdenkt gebroeders Horeman. Kamermuziek in het Stadswandelpark, Toneelgezelschap Globe neemt na 20 jaar afscheid, Amerikaanse kunstenaar Serra in het van Abbemuseum, In drie maanden een nieuw PSV Stadion, Gespecialliseerde bedrijven samen in uniek meubelruimte, Nieuwbouw rond Eindhoven Airport, Eerste vestiging in Science Park geopend, PTT vervangt kabels en telefooncentrales, Computerbeurs succes, Nieuwe busremise voor BBA en Zuidooster, Politie in actie, Van beeldplaat tot interactieve CD, Student van AIVE behaalt nationale onderscheiding en een Topjaar van PSV met Europacup I bekroond.

1995 :

Extreem hoge waterstanden: het buiten de oevers treden van de Tongelreep en Dommel Het naleven van het ijzertijd leven in het prehistorisch dorp voor de duur van twee maanden door een groep vrijwilligers olv Anneke Boonstra. Het vernieuwen van de riolering op de rondweg. Het verplaatsen van het bevrijdingsmonument naar de Gemeentewerf ten behoeve van een ondergrondse parkeergarage. Ontvangen van bezoekers op het nieuwe stadskantoor. Het stilvallen van de verbouwing van het Van Abbemuseum op last van de rechter. Het stilvallen van de bouw bij de Plantage langs de Aalsterweg wegens finacierings tekorten. Het aanleggen van de West Corridor richting Veldhoven. Oplevering van het auditorium van de TUe. Verhuizing van de technische Lyceum naar de voormalige Philips Bedrijfsschool. Het vieren van het derde lustrum feest van de Nederlandse Daf Club op de Markt. Het vliegen van een zappelin boven Eindhoven. Het vliegen van een historische vliegshow en het parachutspringen door veteranen ter gelegenheid van het vieren van het vijftigste bevrijdingsjaar, op koninginnedag op Einhoven Airport. Het onthullen van een monument ter gelegenheid van de verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog, in Acht. Het overnemen van Philips Transport Eindhoven door van Gend en Loos en Nedloyd Distri Centra en het uitbreiden en bernieuwen van de gbouwen. Het lanceren van de kolom door Ruud Groen in het Eindhovens Dagblad. Het vieren van de 90ste verjaardag van Frits Philips in het muziekcentrrum. Het spelen van een rolstoel tennis wedstrijd door de eindhovense Chantal van Dierendonck tegen Anne Smit in het indoor sportcentrum. Het houden van een overzichtstentoonstelling van schilder Cornelis Lemaire, in museum Kempenland, ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag. Het houden van een informatica Olympiade en Science Fair op het universiteits terrein, met de grootste spelcomputer ter wereld.

2003:

- Het openen van het vernieuwde van Abbenmuseum door koningin Beatrix. - Het demonstreren tegen de aanval op Irak door leerlingen van het Pleincollege Eckhard en het Novalis College. - Het uiten van onrust en onveiligheid door bewoners rondom het Anne Frank Plantsoen. - Het uitbreken van het vogelpestvirus en het ruimen van vogelpest gevoelige dieren. - Het ontwikkelen van nieuw entertainment als talentenjachten en theatrale popconcerten. - Het ontwikkelen van de stad door het aanwijzen van beschermde stadsgezicht, restauratie St. Joriskerk, vernieuwen van de Piaza en Dynamo,de aanleg van de tunnel in de Beukenlaan en de HOV lijn met Phileas bus. - Het verhuizen van het opvangcentrum voor papegaaien van Gelrop naar Oerle. - Het houden van Folkwoods muziekfestival op het Gulbergenterrein in Nuenen. - Het presenteren van de plannen voor het realiseren van nationale zwemcentrum de Tongelreep. - Het onthullen van de beelden van voetballers Willy van der Kuilen en Coen Dillen voor het PSV stadion. - Het behalen en vieren van het Nationaal Kampioenschap voor PSV. - Het openen van innovatiecentrum Kennispoort door commisaris van de koningin Houben en Gerard KLeisterlee. - Het bouwen van de High Tech Campus door Philips ten behoeve van onderzoek en ontwikkeling. - Het aanbieden van wireless internet in de Eindhovense binnenstad aan winkelend publiek. - Het bouwen van een kinetische baan door leerlingen van het Slingertouw in Meerhoven. - Het uitvallen van de stroom in een groot deel van Eindhoven . - Het keuren van gas en electra-installaties in woonhuizen in een proefproject door het NRE en de gemeente. - Het aanleggen van spitstroken in voorbereiding op de herinrichting van de randweg. - De opening van de snelweg A 50 door alle bewoners Son. - Het vieren van het 75 jarig jubileum van DAF. - Het vieren van de restauratie van de De Collse watermolens. - Het afscheid van burgemeester Rein Welscher. - Het instaleren van burgemeester Alexander Sakkers.

2012 :

2014 :

70 jaar bevrijding, MH17, en racisme leeft en wordt uitgesproken.

2015 :

2016 :

2017 :

Door terug te kijken in de geschiedenis zie je de groei goed van ons Eindhoven, de goede dingen maar helaas ook de slechte dingen.

We blijven strijden voor een samen staan we sterk Eindhoven, een stad waar vrijheid leeft, je jezelf mag zijn en waar we trots zijn op onze Lichtstad en onze Brainport.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page