De franse revolutie
De Franse Revolutie (1789–1799) was een invloedrijke politieke omwenteling aan het eind van de 18e eeuw waarbij de absolute monarchie die Frankrijk drie eeuwen had geregeerd werd afgeschaft en de Eerste Franse Republiek werd opgericht.
De macht en de privileges van adel en geestelijkheid werden massaal teruggedrongen onder druk van radicale politieke groeperingen, de mensenmassa in de steden en boeren op het platteland.
De oude ideeën van absolutisme, aristocratie en de macht van de kerk werden vervangen door de principes van Liberté, égalité, fraternité, oftewel vrijheid, gelijkheid en broederschap.
De Franse Revolutie heeft verstrekkende en blijvende veranderingen teweeggebracht in Frankrijk, die zich verspreidden over heel Europa.
De constitutionele en ideologische hervormingen gingen gepaard met burgeroorlog en terreur.
Om de politieke problemen te boven te komen en de onbestuurbaarheid van revolutionair Frankrijk te verdoezelen, stuurde de girondijnse politieke fractie aan op oorlog, met als excuus de dreigende taal van verschillende Europese mogendheden, die vreesden dat de revolutionaire ideeën zouden overslaan naar hun landen (dit waren de Coalitieoorlogen).
Door de Slag bij Waterloo konden die het koningshuis herstellen (de Restauratie).