top of page

China

De geschiedenis van China geeft een overzicht van de historische ontwikkeling van China. China bezit een van de oudste beschavingen ter wereld, met een ononderbroken ontwikkeling van prehistorie tot heden.

Zelf spreken de Chinezen graag van '5000 jaar geschiedenis en 7000 jaar cultuur' wuqian nian de lishi, qiqian nian de wenhua,waarbij zij hun geschiedenis traditioneel laten beginnen met de Gele Keizer en hun cultuur met Fuxi of met Youchao.

De oudste geschreven Chinese historische bronnen, de orakelbotten dateren uit de 13e eeuw v.Chr. en zijn daarmee veel jonger.


De oudste geschreven Chinese historische bronnen dateren van de 13e eeuw v.Chr.

Het zijn inscripties op orakelbotten en koperen vaten.

Vanaf de oostelijke Zhou-tijd werden gebeurtenissen aan het hof, genealogische lijsten en rituele gezangen opgeschreven.

De gebeurtenissen aan het hof werden in strikt annalistische vorm genoteerd.

Deze oudste teksten zijn later gecodificeerd als Boek der Documenten, Boek der Liederen en de Lente- en herfstannalen van de staat Lu.

De Shiji, de 'Optekeningen van de hofhistoriograaf', is het eerste Chinese boek dat de gehele Chinese geschiedenis behandelt, vanaf de mythische heerschappij van de Gele Keizer (Huangdi) tot en met de eerste eeuw van de Han-dynastie.

Het werk is begonnen door Sima Tan en rond 90 v.Chr. voltooid door zijn zoon Sima Qian.

Hij maakte gebruik van schriftelijke bronnen (waaronder de Confucianistische Klassieken) en de keizerlijke archieven van de Han en Qin, maar ook van mondelinge overleveringen.

Door zijn opzet heeft de Shiji tot aan het eind van de 19e eeuw gegolden als model voor alle sindsdien geschreven officiële dynastieke standaardgeschiedenissen.

Elke dynastie legde zichzelf de verplichting op een geschiedenis van de voorafgaande dynastie te schrijven.

Vanaf de Tang-dynastie was dit een staatsaangelegenheid.

De samenstelling gebeurde door hofambtenaren die gebruik maakten van de officiële keizerlijke archieven, zoals de Dagboeken van activiteit en rust en de Ware optekeningen.

Belangrijk doel was het legitimeren van de machtsovername door de nieuwe dynastie.

Kenmerkend is hun eenvormige, ambtelijke schrijfstijl, omdat de gebruikte documenten letterlijk werden geciteerd of werden geprafaseerd tot stereotype uitdrukkingen.

Verder valt hun rijkdom aan details en hun nadruk op personen op.

Daarbij ging het bij die personen uitsluitend om hun handelen binnen hun maatschappelijke rol en hun openbare leven en niet om privézaken.

Verder werd slechts geschreven over kwesties die binnen de belangstelling van de politieke elite lagen.

De val van de vorige dynastie werd steeds verweten aan de laatste keizer.

Zijn regering werd daarom altijd als slecht beoordeeld, vaak slechter dan historisch kan worden gerechtvaardigd (zoals bij de laatste Ming-keizers).

Het is afwachten waar China staat in de COVID19 situatie... we gaan pas beschuldigen als echt vaststaat wie of wat de oorzaak is geweest van corona.







Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page