top of page

Harriet Tubman

Harriet Tubman (Dorchester County, Maryland, 182310 maart 1913) was een Amerikaanse abolitionist.

Ze was een ontsnapte slavin.

Ze heeft op naar schatting 13 reizen naar het zuiden van de Verenigde Staten minstens 300 slaven helpen ontsnappen, naar het noorden of naar Canada, gebruikmakend van het netwerk dat bekendstaat als de Underground Railroad.

Ze heeft John Brown geholpen om mannen te recruteren voor zijn raid on Harper's Ferry, een mislukte poging om een slavenopstand te starten door een overval op het arsenaal in Harpers Ferry (West Virginia).

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werkte ze voor de Union Army, eerst als verpleegster en als kok, en later als (gewapend) verkenner en als spion.

Ze gidste de Raid on Combahee Ferry, waarbij ruim 700 slaven bevrijd werden door het Noordelijke leger, en werkte voor kolonel Robert Gould Shaw tijdens de gedoemde aanval op Fort Wagner.

Na de oorlog trok ze zich terug in Auburn (New York), waar ze haar bejaarde ouders (die ze voor de oorlog zelf had helpen ontkomen uit het zuiden) verzorgde.

Op latere leeftijd zette ze zich in voor het vrouwenkiesrecht.



Bij leven al bekend en alom gerespecteerd, was Tubman aan het eind van de 20e eeuw de derde meest bekende Amerikaan van voor de burgeroorlog (na Betsy Ross en Paul Revere).

Er zijn onder andere op verschillende plaatsen monumenten voor haar opgericht.

Er zijn vele scholen, een marineschip, en een asteroïde naar haar vernoemd.

Ze is opgenomen in de National Women's Hall of Fame, en er is een postzegel met haar beeltenis uitgebracht.

Op 20 april 2016 werd bekendgemaakt dat Tubman Andrew Jackson zou gaan vervangen als gezicht op de voorkant van het Amerikaanse biljet van twintig dollar.

Volgens het plan, dat werd aangekondigd door Jack Lew, minister van financiën onder president Obama, blijft Jackson - die zelf slaven had - wel op de achterkant van het biljet staan.

Met deze wijziging zou voor het eerst het gezicht van een vrouw, en voor het eerst een gezicht van een Afro-Amerikaan op een Amerikaans bankbiljet komen.


President Donald Trump liep echter niet warm voor dit idee en het plan, dat eind 2018 al in een ver stadium van voorbereiding was, werd door zijn regering op de lange baan geschoven.

In zijn eerste weken als president keerde Joe Biden deze beslissing op zijn beurt weer om, en zette hij het plan opnieuw in werking.

Het plan om de afbeelding van de zwarte abolitioniste, die in de 19e eeuw vocht tegen de slavernij in Amerika, op de briefjes van twintig dollar te zetten, werd onder president Barack Obama in gang gezet. Donald Trump hield die verandering tegen, maar Joe Biden wil Harriet Tubman nu toch eren op het briefje.


Harriet Tubman, geboren in 1822 als Araminta Ross, was een abolitioniste en politiek activiste.

Ze werd geboren in slavernij maar ontsnapte en zette zich in om andere slaven te bevrijden.

Het idee om een vrouw op een dollarbiljet te zetten, werd president Obama 2016 ingefluisterd door de negenjarige Sofia.

Na veel discussie werd besloten het briefje van twintig dollar te wijzigen.

Nu prijkt de controversiële president Andrew Jackson, die zelf slaven had, sinds 1928 op het biljet.

Alle Amerikanen konden meebeslissen over welke historische figuur deze eer zou moeten krijgen.

Een longlist van vijftien kandidaten bevatte namen van kanshebbers als first lady Eleanor Roosevelt, Cherokee-chief Wilma Mankiller, mensenrechtenactiviste Rosa Parks en abolitioniste Harriet Tubman.

Tubman won, en omdat ze ook een felle voorvechter was van het vrouwenkiesrecht, was het de bedoeling om de afbeelding tegen 2020 te wijzigen.

Dat jaar markeert de honderdste verjaardag van het 19e amendement, dat het kiesrecht voor vrouwen regelde. Die deadline werd niet gehaald, omdat Trump ervoor koos om de beeltenis van president Jackson te behouden.

Hij vond de hele procedure een politiek correcte vertoning.

Biden blaast het plan nu nieuw leven in, liet Jen Psaki, de perschef van het Witte Huis, weten.

Tubman zal zo de eerste Afro-Amerikaanse persoonlijkheid worden die in de Verenigde Staten op een bankbiljet verschijnt.

‘Het is belangrijk dat ons geld de geschiedenis en de diversiteit van dit land weerspiegelt’, zei Psaki.


Tubman stierf in 1913 op 90-jarige leeftijd, maar wordt nog steeds herinnerd als een van de leiders van de Underground Railroad.

Dat was een clandestien netwerk van smokkelroutes in de Verenigde Staten, waarlangs slaven naar de noordelijke staten in de VS konden ontsnappen.

Na haar eigen bevrijding zette ze zich in bij reddingsmissies waarbij minstens 70 slaven werden bevrijd.

Op latere leeftijd zette Tubman zich in voor het vrouwenkiesrecht.



Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page