top of page

Mietje's struikelsteen

Mietje Koppens-de Wit Geboren: 12-05-1857 te St. Oedenrode Vermoord in Vught op: 13-02-1943

Struikelsteen geplaatst op adres: Rechtestraat 63 in Eindhoven

Jacob Koppens is verkoper van manufacturen.

Hij trouwt in 1882 met Mietje de Wit, op 12 mei 1857 in Sint Oedenrode geboren, waar haar vader slager is.

Zij is de tweede van tien kinderen. Het echtpaar krijgt zes kinderen: Megchelina, Jacob, Sa­muel, David, Sara en Andries.

David overlijdt voordat hij een jaar oud is.

De andere vijf kinderen wonen tijdens de oorlog niet meer thuis. Jacob Koppens is in 1900 op 41-jarige leeftijd overleden.

Mietje Koppens is eind mei 1940 vanuit Sint Oedenrode naar Eindhoven verhuisd. Mietje Koppens-de Wit is op 13 februari 1943 op 85-jarige leeftijd in Kamp Vught overleden. Haar kinderen Megchelina, Jacob, en Sara hebben de oorlog overleefd.

Haar zoon, Andries, wordt in 1944 in Auschwitz vermoord.

Samuel overlijdt in 1943 in Indonesië.

De openingsceremonie van het struikelstenen project in Eindhoven op 4 aug 2010 voor het geboortehuis van Sonja Khan-Hoekstra.

Zij overleefde de oorlog doordat zij als 2 jarig joods meisje werd ondergebracht bij de familie Hoekstra. Haar vader, moeder, broer Harry en zus Louise werden vermoord in concentratiekampen.

De 4 eerste struikelstenen van Eindhoven herinneren hieraan.

In Eindhoven worden totaal 240 struikelstenen geplaatst

Leendert Goudsmit wordt op 17 augustus 1914 in Amsterdam geboren.

Hij is de zoon van Jacob en Marianna Goudsmit die in de Prins Hendrikstraat 46 wonen. Op 28 augustus 1940 trouwt Leendert Goudsmit met Else Wertheim. Leendert werkt als accountant bij Philips.

Tijdens de oorlog zit hij bij het Philips-Kommando in Vught. Hij wordt op 3 juni 1944 samen met de andere medewerkers van het Philips-Kommando naar Auschwitz gedeporteerd.

Leendert Goudsmit wordt op 23 februari 1945 in Langenbielau vermoord. Zijn vrouw Else Goudsmit-Wertheim overleeft de oorlog.

Zij is in 1995 overleden.

De naam van Leendert Goudsmit komt voor op een monument van Nederlandse slachtoffers van het kamp Reichenbach (de ‘Sportschule’, een buitencommando van Gross Rosen) in het Eulengebirge in Silezië.

Struikelsteen geplaatst op adres: Hugo Verrieststraat 14 Eindhoven.

Hans Noach, de enige Eindhovenaar die kamp Auschwitz overleefde, heeft vandaag van Burgemeester van Gijzel de stadspenning gekregen.

Daarmee komt Noach in het rijtje van heel wat andere bijzondere mensen die iets voor de stad hebben betekent.

Frits Philips bekommerde zich in de oorlog om het welzijn van de Joodse Eindhovenaren in het kamp Birkenau, en verzorgde werk voor hen in Kamp Vught met drie belangrijke voorwaarden een ervan was dat de werknemers niet doorgetransporteerd werden.

Stolpersteine = struikelstenen

Een Vierdelige serie met Jack Wouterse over de Stolpersteine in de straat waar hij woont: de Burgemeester Meineszlaan.

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947, Berlijn).

Hij brengt gedenktekens aan op het trottoir voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn.

Deze Stolpersteine (lett. 'struikelstenen') herinneren onder aan de joden die hier hebben gewoond.

De kunstenaar noemt ze Stolpersteine omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

Ook in Eindhoven liggen deze struikelstenen elk jaar in de bevrijdingsweek gaan we op pad om langs de stenen te lopen met zijn allen en deze helden te gedenken, zodat we ze nooit vergeten en waar ze voor staan.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page