Solomon Tshekisho Plaatje
Solomon Tshekisho Plaatje (Boshof (Oranje Vrijstaat), 9 oktober 1876 – Johannesburg, 19 juni 1932) was een veeltalige Zuid-Afrikaanse journalist, schrijver en politicus.
Sol Plaatje was een eersterangs taalkenner, naast zijn moedertaal Tswana, de hoofdtaal van Botswana sprak hij ook Engels, Nederlands, Afrikaans, Frans, Duits, Sotho, Zoeloe en Xhosa.
Hij vertaalde een aantal werken van zwarte schrijvers in Europese talen, en Engelse werken, met name die van William Shakespeare, in Tswana.
Tijdens de Tweede Anglo-Boerenoorlog van 1899 tot 1902 werkte hij als oorlogsjournalist en later als de uitgever van de kranten Koranta ea Becoana (1901-1908) en Tsala ea Batho ("Volksvriend", sinds 1912).
Hij richtte samen met anderen in 1912 het African National Congress (ANC) op, en diende als secretaris-generaal van de organisatie. Hij reisde als activist van de burgerrechtenbeweging verscheidene keren naar Canada (1920), de Verenigde Staten (1921) en Europa.
Op 19 juni 1932 is hij in Johannesburg overleden.
De gemeente Sol Plaatje in de provincie Noord-Kaap en de Sol Plaatje University in Kimberley zijn naar hem vernoemd.
Sol Plaatje is een toonaangevende figuur in de geschiedenis van de bevrijding van Zuid-Afrika. Deze buitengewone denker wijdde een groot deel van zijn leven aan de mobilisatie voor de bevrijding van de Afrikaanse bevolking.
In Kimberley staan twee nationale monumenten als hulde aan zijn nalatenschap.
Daarnaast is een museum in Mahikeng naar hem vernoemd. Solomon Tshekisho 'Sol' Plaatje (1876 - 1932) genoot weinig formeel onderwijs, maar dankzij zijn zeer scherpzinnige geest en drive werd hij een belangrijk literair en politiek figuur in Zuid-Afrika.
Zijn status als leider, activist, schrijver, journalist en visionair is tentoongesteld in de Sol Plaatje Museum and Library op 32 Angel Street, Kimberley, de 'Diamond City' waar hij vele jaren heeft gewoond en waar hij is begraven.
Daarnaast is de gemeente Kimberley in de provincie Noord-Kaap naar hem vernoemd.
Sol Plaatje - een inspirerende leider en buitengewone denker.Sol Plaatje is een toonaangevende figuur in de geschiedenis van de bevrijding van Zuid-Afrika.
Deze buitengewone denker wijdde een groot deel van zijn leven aan de mobilisatie voor de bevrijding van de Afrikaanse bevolking.
In Kimberley staan twee nationale monumenten als hulde aan zijn nalatenschap.
Daarnaast is een museum in Mahikeng naar hem vernoemd.
Solomon Tshekisho 'Sol' Plaatje (1876 - 1932) genoot weinig formeel onderwijs, maar dankzij zijn zeer scherpzinnige geest en drive werd hij een belangrijk literair en politiek figuur in Zuid-Afrika.
Plaatje is op een boerderij in Boshof in de Vrijstaat geboren.
Hij maakte deel uit van de groep door missionarissen onderwezen zwarte Zuid-Afrikanen die in 1912 de South African Native National Congress (SANNC) hebben opgericht.
In 1926 werd dit het Afrikaans Nationaal Congres.
Plaatje, die in 1917 het leiderschap over de SANNC kreeg aangeboden en dit weigerde, bracht een groot deel van zijn tijd door met reizen naar Londen en de Verenigde Staten in het kader van het vergroten van het bewustzijn van de rassenongelijkheid in zijn geboorteland.
Hij was onder andere de eerste zwarte persoon die een dagboek schreef in oorlogstijd en hij legde de gebeurtenissen vast tijdens de belegering van Mafeking gedurende de Boer War. Daarnaast vertaalde hij de werken van Shakespeare en andere romans naar zijn moedertaal: Tswana.
De werken van Sol Plaatje omvatten een aantal boeken.
De literatuur van de hand van Plaatje omvat het baanbrekende boek Mhudi.
Dit is het eerste boek van een zwarte persoon dat is gepubliceerd in Zuid-Afrika.
Bovendien was hij redacteur van een aantal regionale kranten en hij sprak vloeiend Engels, Afrikaans, Nederlands, Duits, Frans, Sotho, Zulu en Xhosa.
Zijn graf in Kimberley en huis in Angel Street zijn uitgeroepen tot nationaal monument als eerbetoon aan een persoon wiens veerkracht, gevoel van eigenwaarde en intellect hem tot de top van het leven in Zuid-Afrika bracht, ondanks dat hij dagelijks het hoofd moest bieden aan de potentieel verpletterende en vernederende gevolgen van raciale onrechtvaardigheid.