top of page

Kapitein Van Imhoff


Tijdens een scheepsramp bij Sumatra in 1942 liet de kapitein van het Nederlandse koopvaardijschip de Van Imhoff meer dan 400 Duitse burgers verdrinken.



Het werd een van de grootste Nederlandse doofpotaffaires van na de Tweede Wereldoorlog. Als Anouk Hoeksema - kleindochter van inmiddels overleden kapitein van de Van Imhoff - benaderd wordt door Thomas Heindl - achterkleinzoon van een van de Oostenrijkse slachtoffers - staat haar leven op zijn kop.

Waarom is haar nooit iets verteld over deze ramp?

En waarom probeerde haar grootvader zijn sporen te wissen?

Nabestaanden gaan op zoek naar de waarheid.

Oud-verslaggever Dick Verkijk ontdekt waarom zijn film over de Van Imhoff uit 1965 verboden werd.

Er was sprake van een doofpot waarbij zelfs de Nederlandse regering was betrokken.

In 1942 wordt het Nederlandse stoomschip de Van Imhoff, met aan boord 477 Duitse burger-gevangenen, bij Sumatra door een Japans vliegtuig tot zinken gebracht.

De kapitein besluit om de voltallige Nederlandse bemanning te redden, maar veroordeelt de Duitsers tot de verdrinkingsdood. Slechts 65 van hen weten de ramp te overleven.

Zij spoelen aan op het Nederlands-Indische eiland Nias. Jaren later, in 1965, maakt Dick Verkijk als redacteur van VARA’s ‘Achter het Nieuws’ een reportage over de affaire.

Die uitzending wordt door de VARA verboden.

Verkijk wordt ontslagen en zijn film is spoorloos verdwenen.

Nooit heeft Verkijk geweten dat er een omvangrijk complot was om hem tegen te werken, een samenzwering waarbij zelfs de Nederlandse regering betrokken was.

In ‘De Ondergang van de Van Imhoff’ komt hij daar na 52 jaar eindelijk achter. Het verhaal begint in Wenen, waar de Oostenrijkse Thomas Heindl begint aan het schrijven van een boek over zijn overgrootvader, dokter Karl Heidt.

Die overleefde de ramp met de Van Imhoff, maar kwam vlak daarna op raadselachtige wijze om het leven op het eiland Nias.

Tijdens zijn speurtocht stuit Thomas op de naam van de kapitein van de Van Imhoff, Herman Hoeksema.

Hij vindt diens kleindochter Anouk en confronteert haar met de scheepsramp en de rol die haar opa heeft gespeeld.

Anouk weet niets over de ramp met de Van Imhoff, de affaire blijkt een familiegeheim waar zij altijd buiten is gehouden.

Thomas en Anouk gaan samen op zoek naar de waarheid en ontdekken een web van leugens en geheimen. Mediahistoricus Chris Vos zegt in de documentaireserie: "Ik denk dat de Van Imhoff-affaire zou moeten thuishoren in het rijtje Greet Hofmans-affaire, en later de Hueting-affaire over Nederlandse oorlogsmisdaden.

Op de een of andere manier is de doofpot zo effectief geweest, dat die uit het collectieve geheugen is verdwenen."

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page