top of page

vliegtuigrampen

Ons hele leven horen we het, vliegtuigen die neergeschoten worden, door een mechanisch effect neer gestort of landen met verschrikkelijke gevolgen.

Er zijn maar weinig jongeren bij ons die niet meteen een vliegtuigramp op kunnen roepen, ieder kind heeft er wel mee te maken gehad.

De laatste was de MH17, maar dat kon ook niet anders, we waren er allemaal mee verbonden.

De slachtoffers kwamen in Eindhoven aan, en werden in Eindhoven met vol respect binnengehaald om vanuit de lucht verder te gaan met auto's.

Onze Koning Willem Alexander en zijn vrouw Koningin Maxima waren overal bij betrokken, ze hebben de familieleden van de slachtoffers op en top gesteund.

Onze Koningin Moeder liet haar hart spreken als moeder, en De Koning was een betrokken vader op dat moment van iedereen.

Malaysia Airlines-vlucht 17 Vliegtuigramp in Oekraïne, neergeschoten. 298 passagiers en bemanning, waaronder 194 Nederlanders, kwamen om het leven.

En als je dan teruggaat in de geschiedenis, was deze ramp toch wel heel dichtbij ons .

Meer over de MH17...

27 maart 1977 Tenerife

Vliegtuigramp Tenerife, Canarische Eilanden, 583 doden, waaronder 238 Nederlanders

De vliegtuigramp van Tenerife vond plaats op zondag 27 maart 1977, toen op de luchthaven Tenerife Noord (destijds bekend als Los Rodeos) op het Canarische eiland Tenerife twee vliegtuigen van het type Boeing 747 – een van Pan American World Airways (Pan Am) en een van KLM – op elkaar botsten.

Daarbij kwamen 583 mensen om het leven.

Het is daarmee de grootste ramp uit de geschiedenis van de luchtvaart.

Slechts 61 inzittenden, allen aan boord van het Pan Am-toestel, overleefden de ramp.

4 oktober 1992 De Bijlmerramp

De Bijlmerramp is de benaming voor de vliegramp die op zondagavond 4 oktober 1992 plaatsvond.

Een Boeing 747-vrachtvliegtuig, vlucht 1862 van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al, stortte neer op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer.

De ramp kostte 43 mensen het leven, onder wie de driekoppige bemanning en de enige passagier van het vliegtuig.

Vliegtuigrampen kunnen ook ontstaan door terreur, door mensen die vanwege oorlog of denkwijze het nodig vinden om daar een vliegtuig voor te gebruiken.

In een gemiddeld vliegtuig zitten 300 mensen, die door deze terreurdaad in een keer gedood kunnen worden.

Dat is ook wat men met een terreurdaad wil bekrachtigen.

Denk maar terug aan 9/11 toen er twee vliegtuigen zich dwars door de Twin Towers boorden op 11 september 2001.

Bij onze Surinamers van de RDS ligt de SLM vliegtuigramp nog vers in hun geheugen.

De SLM-ramp was een vliegramp die op 7 juni 1989 plaatsvond in Suriname.

Vliegtuigcrash op Zanderij, Paramaribo, Suriname, 175 doden, allen Surinamers en Nederlander.

Een toestel van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) stortte neer bij Zanderij, tijdens een landing bij mist op Johan Adolf Pengel International Airport.

Alle negen bemanningsleden en 167 van de 178 passagiers kwamen om het leven, elf passagiers en een hond overleefden de ramp.

De politie gaf de hond de naam Lucky.

De SLM-ramp is de grootste vliegtuigramp uit de Surinaamse geschiedenis.

Op 21 december 1992 verongelukte een Martinair vliegtuig in Faro Portugal.

De vliegramp bij Faro was een vliegtuigongeluk dat op 21 december 1992 plaatsvond op de luchthaven van de Portugese stad Faro, waarbij een Douglas DC-10-30CF van de Nederlandse maatschappij Martinair, tijdens de landing neerstortte.

Aan boord van vlucht 495 waren vooral Nederlanders die de Kerstdagen in de Algarve wilden doorbrengen. Van de 13 bemanningsleden en 327 passagiers vonden 54 passagiers en twee stewardessen de dood.

Meer dan 100 inzittenden raakten zwaargewond.

Het toestel, gebouwd in 1975, was op het moment van het ongeval eigendom van de Koninklijke Luchtmacht, die het in afwachting van de ombouw tot een KDC-10 tankvliegtuig verhuurde aan Martinair.

Het droeg de naam van Anthony Ruys, oud-commissaris bij Martinair.

12 mei 2010- Vliegtuigramp Tripoli, Libië, 103 doden, waaronder 70 Nederlanders.

TRIPOLI - Door een vliegtuigongeval woensdag op de luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli zijn 61 Nederlanders overleden.

De enige overlevende van het toestel is een kind van tien jaar, Ruben van Nederlandse nationaliteit.

Turkish Airlines-vlucht 1951 (ook bekend als TK 1951) was een passagiersvlucht die op woensdag 25 februari 2009 neerstortte in de buurt van het Nederlandse vliegveld Schiphol.

Hierbij kwamen negen van de 135 inzittenden om het leven.

Het vliegtuig, een Boeing 737-800 van de Turkse maatschappij Turkish Airlines, was op weg van het vliegveld Istanbul Atatürk naar Schiphol, maar stortte om 10:26 uur, kort voor de landing op de Polderbaan, neer op een akker en brak daarbij in drie stukken.

Het officiële onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid wees inadequaat handelen van de piloten als hoofdoorzaak aan voor het ongeluk.

Ondanks een defecte hoogtemeter en onvolledige instructies van de luchtverkeersleiding hadden de piloten het ongeluk kunnen voorkomen, aldus de Onderzoeksraad.

Vliegen is nog steeds veilig, ongelukken als deze kun je niet voorkomen door niet te vliegen.

Alle mensen die in deze ongevallen zijn omgekomen hadden voor hun dodelijke ongeluk een normaal leven zij vlogen, reden auto en liepen over straat.

Feit is wel dat we moeten leren van deze ongelukken door de geschiedenis door te geven, en nog betere controle uit te oefenen over materialen, vliegtuigen, grenzen en opletten op verdachte momenten.

Als je iets verdacht ziet, kan je het beter melden, het zou zomaar mensenlevens kunnen redden.

Je intuïtie is de beste graadmeter om te peilen of iets veilig is of juist helemaal niet.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page